Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Dietární zátěž vybranými kontaminanty potravin
Hábová, Markéta ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Práce se zabývá potravinami z hlediska obsahu složek, zejména kontaminantů. Jsou zmíněna zdravotní rizika spojená s konzumací kontaminovaných potravin, detailnější pohled je věnován těžkým kovům. Je popsán monitoring dietární zátěže cizorodými látkami v ČR a způsob zajištění bezpečnosti potravin. Zvláštní pozornost je věnována Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Praktická část se věnuje analýze oznámení v kategorii hazardu těžké kovy sdílených v RASFF členskými zeměmi v období leden 2020 až duben 2021. Celkem 16 zemí předalo 116 oznámení, která se týkají 117 nadlimitních výskytů těžkých kovů v potravinách. 44 oznámení bylo uvedeno v kategorii varování, 56 v kategorii informační upozornění a 16 v kategorii odmítnutí na hranicích. Jako vážné je v souvislosti s rozhodnutím o riziku označeno 92 % oznámení. Nejčastějším opatřením bylo zničení nebezpečné potraviny a/nebo její stažení z trhu. Předmětem oznámení byla v 57 případech rtuť, 46krát bylo uvedeno kadmium, 12krát olovo a 2krát arsen. Kadmium se vyskytovalo v hlavonožcích (43,5 %), rybách (15,2 %) a v menší míře i v potravinách z dalších skupin. Nevyhovující produkty obsahovaly v průměru 1,66 mg kadmia/kg. Nadlimitní obsahy olova byly detekovány zejména v doplňcích stravy, v nevyhovujících potravinách bylo zjištěno od 0,16 do...
Zdravotní nezávadnost potravin dovážených do České republiky ze třetích zemí
Bergová, Lucie
Bakalářská práce je zaměřena na zdravotní nezávadnost potravin dovážených do České republiky ze třetích zemí. Zabývá se Systémem rychlého varování RASFF a jeho hlášeními mezi lety 2011 - 2015. Popisuje nejčastější nebezpečí vyskytující se v dovážených potravinách, které neprojdou přes hranice státu nebo se zjistí při kontrole trhu. Tato nebezpečí se rozdělují na fyzikální, chemická a biologická. Zaměřuje se na závadné skupiny potravin a země, ze kterých pocházejí. Všechny potraviny dovážené na území Evropské unie musí být v souladu s Potravinovým právem.
Ochrana spotřebitele před nebezpečnými potravinami
Šestáková, Klára ; Kořánová, Helena (vedoucí práce) ; Hůlová, Marie (oponent)
Práce se zaměřuje na ochranu spotřebitelů před nebezpečnými potravinami a na rozbor platných systémů v České republice. V teoretické části je uvedena současná legislativa zabývající se úpravou ochrany spotřebitele a obecný popis bezpečnosti a kvality potravin. Dále je zmapována činnost dozorových orgánů a charakteristika evropského systému RASFF. V další kapitole je analyzován výskyt nebezpečných potravin za posledních pět let. V praktické části bylo provedeno dotazníkové šetření, jehož cílem bylo zanalyzovat informovanost spotřebitelů o ochraně spotřebitele před nebezpečnými potravinami
Systém kontroly kvality a bezpečnosti potravin v České republice
Krauz, Kamil ; Švarc, Zbyněk (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Diplomová práce popisuje způsob zajištění bezpečnosti a kvality potravin v České republice, potažmo v Evropské unii. V práci je vysvětleno, jak je z pohledu práva nahlíženo na potravinu v průběhu celého potravinového řetězce. Práce popisuje všechny druhy potravin a zaměřuje se na požadavky na bezpečnost a kvalitu, které jsou v české a evropské legislativě stanoveny na provozovatele potravinářských podniků. Pojem potravina je zde zpracován z obou hledisek, a to bezpečnosti - hodnocení kontaminace - i kvality - výživová hodnota a značky kvality. Součástí práce je také kapitola pojednávající o certifikaci systémů řízení jakosti výroby potravin a kapitola o aktuálních potravinových kauzách (Metanol, polská technická sůl, koňské lasagne).
Značky kvality potravin
Partynglová, Hana ; Hykš, Ondřej (vedoucí práce) ; Kořánová, Helena (oponent)
Cílem práce je definovat pojmy kvalita potravin a značka kvality. Přinést přehled současného stavu nejdůležitějších a nejznámějších značek kvality u potravin na trhu České republiky. Zmapovat názor na kvalitu potravin a vnímání značek kvality u potravin mezi českými spotřebiteli prostřednictvím dotazníku. Navrhnout doporučení spotřebitelům a výrobcům. Výsledky ukázaly, že nejdůležitějším faktorem při výběru potravin je chuť. Nejznámější značkou kvality je Klasa. Z výsledků vyplynulo nízké povědomí spotřebitelů o značkách kvality.
Bezpečnost potravin
Vrabcová, Kateřina ; Filipová, Alena (vedoucí práce) ; Zeman, Jiří (oponent)
V diplomové práci jsem se zabývala problematikou bezpečnosti potravin v České republice a označováním masných výrobků. V rámci praktické části byly uskutečněny dva průzkumy, průzkum veřejného mínění a průzkum řádného označování masných výrobků. Průzkumu veřejného mínění se zúčastnilo 462 spotřebitelů a analýze řádného označování bylo podrobeno 489 masných výrobků ve vybraných pražských maloobchodních řetězcích. Výsledky průzkumu označování masných výrobků nebyly příliš pozitivní, ale lze očekávat jejich zlepšení, stejně tak zvýšení bezpečnosti potravin.
Ochrana spotřebitele před nebezpečnými výrobky v ČR
Růžková, Kateřina ; Kořánová, Helena (vedoucí práce) ; Hůlová, Marie (oponent)
Práce se zaměřuje na ochranu spotřebitelů před nebezpečnými výrobky a na platné systémy ochrany v České republice. V teoretické části je uvedena právní úprava ochrany spotřebitele a obecná bezpečnost výrobků. Zvláštní kapitola je věnována dozorovým institucím a spotřebitelským organizacím, které dohlížejí na bezpečnost výrobků. Mezi evropské systémy, které jsou v práci popisovány, patří informační systém RAPEX, RASFF a systém kritických bodů HACCP. V rámci praktické části byl proveden průzkum mezi spotřebiteli, a to formou dotazníkového šetření. Cílem dotazníkového šetření bylo zanalyzovat obecné znalosti spotřebitelů a jejich informace o fungování evropských systémů RAPEX a RASFF, popřípadě HACCP.
Ochrana spotřebitele v EU
Paščenková, Jana ; Němcová, Ingeborg (vedoucí práce) ; Horák, Jiří (oponent)
Tato práce se zabývá ochranou spotřebitele v Evropské unii se speciálním zaměřením na ochranu zdraví a bezpečnosti. Cílem práce je dokázat, že EU je schopna k této oblasti přispět nejen harmonizací a šířením již existujících norem a pravidel ochrany spotřebitele, ale že díky spolupráci svých členů zajistí i to, co by se samotným státům nepodařilo. První kapitola definuje spotřebitele, jeho ochranu a nastíní historický vývoj této problematiky ve světě. Druhá kapitola pojednává o ochraně spotřebitele v EU. Postupně je zmíněn její vývoj, podoba, tvorba a implementace spotřebitelské legislativy a aktuální problémy této oblasti. Poslední část je věnována zdraví a bezpečnosti konsumentů a prostředkům unie, které k jejich zajištění slouží.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.